
Discover more from Værstats nyhetsbrev
Kan vi stole på det politiske klimabyråkratiet?
Artikkelserie fra 2020 om informasjonskampanje fra Miljødirektoratet
2. september 2020 stilte Værstat kristiske spørsmål til Miljødirektoratet (MD) fremstilling av temperaturstatistikk. Bakgrunnen var en informasjonskampanje kalt “Miljøstatus” fra MD. Det ble også publisert innlegg på Facebook.
Værstat publiserte artikkelen Kan vi stole på det politiske klimabyråkratiet? hvor det ble dokumentert feilaktigheter i informasjonskampanjen.
For eksempel viste man kun filtrerte verdier (selv det ble beskrevet som “årlig gjennomsnitt”), og kilden (mosj.no) har brukt 10-årlig filtrering. Man viste også år som ikke har nok data til å beregne 10 års gjennomsnitt, som da medførte at grafen endrer seg betydelig fra år til år basert på siste års verdi. Effekten av dette var at trenden som vises i 2019 viste en nedgang på Svalbard, da 2019 ble kjøligere enn de siste årene.
KMD brukte data fra 2018 som viste fortsatt oppgang.
Værstat bruker alltid fulle 10 år for å beregne 10 års gjennomsnitt hvor dette vises i statistikker på verstat.no. Da unngår man slike misvisende fremstillinger.
Endringen i grafen fra mosj.no fra 2018 til 2019 viste Værstat i følgende graf (blå linje ble brukt i informasjonskampanjen til MD, som brukte data frem til 2018):

Værstat fant også flere villendende elementer i informasjonskampanjen, og ønsket å komme til bunns i saken. MD nektet å rette flere feil, og Værstat publiserte derfor en ny sak og viste til feilene som fortsatt ikke var rettet.
Her oppsummeres feilene Værstat påpekte:

Saken tok så en meget alvorlig retning. Værstat hadde gjennom saken store vanskeligheter med å få svar fra kommunikasjonsavdelingen til MD, og ba derfor om innsyn i kommunikasjonen departementet hadde hatt om denne saken.
Her kom det frem at MD hadde holdt tilbake vesentlig informasjon som viste uenighet mellom Norsk Polarinstitutt og KMD når det gjelder presentasjonen i informasjonskampanjen.
Etter dette fikk Værstat nytt gjennomslag, ved at MD endret grafen til å presisere at grafen ikke viser årlige gjennomsnitt.

Det ble ikke gitt noen forklaring i rapporten “Klimastatus 2020” for hvorfor grafen er blitt endret to ganger. Ingen som fikk presentert informasjonskampanjen på Facebook ble informert om at informasjonen var feilaktig.
Facebookinnlegget til MD er fortsatt ikke fjernet eller korrigert.
Innholdet i denne artikkelen er basert på følgende artikkelserie publisert på verstat.no:
Kan vi stole på det politiske klimabyråkratiet? (02.09.2020)
Miljødirektoratet nekter å rette feilaktig informasjon om Svalbard (17.09.2020)
Miljødirektoratet holdt informasjon skjult for Værstat – overkjørte faginstans (23.09.2020)
Miljødirektoratet snur – innrømmer feilaktig informasjon og plagiat (27.10.2020)
Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler? Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94 / kontonummer 9230.23.35003, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Kan vi stole på det politiske klimabyråkratiet?
Retting 30.03.2023 - Opprinnelig (og i utsendt epost) ble det vist til Klima- og miljødepartementet (og fortkortet KMD). Saken omhandler Miljødirektatoratet (som er underlagt KMD), og teksten er rettet.