Veien videre for Værstat - bokprosjekt
Det er nå gått over fire år siden nettsiden ble startet opp. Jeg gjort opp noen tanker om Værstat og veien videre.
Det var en permisjon under nedstengingen av Norge som gjorde at jeg hadde kapasitet og mulighet til å etablere nettsiden. Siden har jeg brukt kveldstid til å jobbe med nettsiden.
Bakgrunnen for at jeg ønsket å etablere nettsiden var at Yr.no (samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt) slettet nettsider med værstatistikk. Nettsidene ga etter min mening en nøytral og nyansert fremstilling av norsk temperaturstatistikk.
Dette skrev jeg om prosjektet i første artikkel 17. mai 2020:
Vi lever i dag i tider der vi blir oversvømmet med informasjon, og det er vanskelig å skille pålitelig fra villendende informasjon.
I dag så registerets det enorme menger data om vær. Som alltid så fascinerer vær- og klimaskifter menneskeheten. Vi kan i dag slå opp temperaturen på store deler av kloden, og se utviklingen over tid. Mange blir skremt når de ser skifter i været.
Denne nettsiden har som mål å tilgjengeliggjøre god statistikk om norsk vær – på en måte som er lett å forstå.
Har jeg lyktes?
Først så ble det publisert temperaturstatistikker for norske målestasjoner. Statistikkene dannet fort grunnlag for kritiske spørsmål om mediedekning og informasjon fra myndighetene. Det har kommet utallige henvendelser med spørsmål og ønske om å ettergå medier og informasjon fra myndigheter.
Siden oppstart er det skrevet 116 artikler som har rettet et slikt kritisk blikk. Mange ganger har artikler fra Værstat ført til korrigeringer fra medier og myndighetsaktører.
Det er også skrevet en rekke andre artikler som har hatt mål om å spre innsikt om værstatistikk. Det er lansert forskjellige visualiseringer av statistikker som temperatur, nedbør, ekstremvær, havis, global temperaturestimat (HadCRUT), NAO-indeksen. Arbeidet med slike statistikker har gitt meg innsikt som har muliggjort å stille kritiske spørsmål.
Totalt er det publisert 277 artikler, og det laget 58 sider hvorav mange har statistikker som oppdateres automatisk hver natt.
Veien videre?
Jeg har den senere tiden tenkt gjennom hvordan jeg kan ta dette prosjektet videre. Det er mange som gir positive tilbakemeldinger og bidrar økonomisk til å utvikle nettsiden – så arbeidet har tydeligvis gitt en verdi for mange.
Det er lenge vært utfordringer med å nå ut og dele innhold. Tidligere var Værstat svært avhengig av Facebook for spredning av innhold, men etter noen artikler gikk «viralt» så fremstår det som at det ble satt en sterk demper for spredning. Etter det har jeg laget kontoer på Substack og X (Twitter). Det er nå 1.818 følgere på Værstat sin substackkonto.
Den senere tid har jeg brukt tid på å lese gjennom mye av det jeg har publisert, og ser at det er mange historier som jeg mener fortjener mer oppmerksomhet. Jeg tror historiene ville kunne fungere godt som en bok.
Jeg mener vi som samfunn har betydelige utfordringer med å navigere i den store økningen i informasjon som følge av den digitale informasjonsrevolusjonen.
Værstat som bokprosjekt
En utfordring med artiklene på Værstat er at mange saker er skrevet i flere separate artikler. Det er fordi mange saker har utviklet seg over lengre tid, og kapasiteten min er vært begrenset. Spesielt kontakt med myndigheter og NRK kan være svært tidkrevende, og har krevd mye oppfølging for å få svar.
Et eksempel er sakene om innsynsbegjæring til NRK og MET i beslutningene om å slette innhold på Yr.no. Det gikk 458 dager (og mye arbeid med purring og oppfølging) fra første innsynsbegjæringen til endelig beslutning fra Sivilombudet om å ikke behandle endelig klage om avslag på innsyn i NRKs dokumenter. Avslaget ble begrunnet med blant annet prioriteringshensyn.
Fordi jeg kun har mulighet til å jobbe med dette på kveldstid, så tenker jeg å samle slike artikler til kortere og sammenhengende tekster som kan danne utkast for en bok. Dette publiserer jeg på verstat.no.
Ved å gjøre det slik så kan jeg kombinere arbeidet med boken med fortsatt aktivitet på nettsiden.
Hva tenker dere? Kom gjerne med tilbakemeldinger!
Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler?
eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Vi trenger deg!!!!! Jeg elsker dine kritiske innlegg og arbeid gjennom siste årene. Jeg sprer det der jeg kan og håper du har mulighet til å fortsette med kritiske blikk på den norske mediedekningen om vær og globale "krise" propagandan fra politisk e globale eliten.. Et bok prosjekt kan være en bra fin ting for ekstra inntekter. Og kan gjøre det enklere å lese innlegg og se detalier utenom å måtte være forran en skjerm :) Bra Julegave feks ;)
Jeg kjøper boken, så absolutt.