NRK retter sak som knytter orkanene i USA til menneskeskapte klimaendringer
Unnlot å nevne vesentlige forhold
NRK publiserte 9. oktober 2024 sak om orkanen "Milton" som "herjet i Florida". Orkanen ble svakere enn mange fryktet.
Saken har et eget avsnitt som knytter hendelsene til klimaendringer, og en rapport fra World Weather Attribution" (WWA).
WWA er et initiativ som ble etablert 2015 av Dr Geert Jan van Oldenborgh og Dr Friederike Otto for å "informere diskusjoner om klimaendringer, avbøtende tiltak og tilpasning, mens virkningene av ekstremværhendelsen er fortsatt frist i minnet hos publikum og belutningstakere".
I saken skrev NRK opprinnelig (arkivert) følgende om rapporten:
Forskergruppen World Weather Attribution (WWA) mener to massive orkaner i rask rekkefølge viser hvordan framtiden kan se ut hvis ikke menneskeheten stanser endringene i klimaet.
WWA har vært raskt ute med å undersøke «Helene». De fant at både orkanvindene og den ekstreme nedbøren var kraftigere enn de ville vært uten global oppvarming.
NRK oppga ingen usikkerhet eller forbehold om funnene i rapporten. Det gis heller ikke informasjon om at dette er en preprint-studie som ikke er fagfellevurdert eller publisert etter ordinære vitenskapelige krav.
Værstat tok derfor kontakt med NRK om forholdene og spurte følgende: "Hva er årsaken til at NRK viser til ikke-kvalitetssikret forskning og fremstiller dette som om dette er resultater som vi kan feste lit til?"
I redigert sak så har NRK valgt å legge til følgende tekst:
Forskergruppen presiserer at funnene bør følges opp og testes grunnet usikkerheter i datagrunnlaget.
NRK unnlater å opplyse om korreksjonen, og at studien er en "preprint"
I den redigerte saken så opplyser NRK ikke om at de har korrigert saken, så leserne informeres ikke om at saken i opprinnelig versjon unnlot å opplyse om usikkerheten i rapporten.
Videre så har NRK valgt å ikke nevne at rapporten er en såkalt preprint, og at den derfor ikke kan sammenlignes med forskningsrapporter som gjennomgår ordinær fagfellevurdering og publisering i tidsskrift.
Hvorfor er det viktig å opplyse om at det er en preprint?
Redaktør Ragnhild E. Ørstavik i tidsskriftet for Den Norske Legeforeningen har skrev i 2021 om slike "preprint"-studier. Slik forhåndspublisering før kvalitetssikring er blitt mer vanlig de senere årene, men steg kraftig som følge av covid-19. De ti første månedene av pandemien ble hele 10.232 preprintstudier publisert.
Videre påpekes det at kun halvparten av manuskriptene som publiseres som "preprint" blir senere publisert som artikler i fagfellevurderte tidsskrifter. Likevel viser en studie at bare halvparten av velrennomerte nyhetssteder og aviser tok forbehold når de siterte funn fra covid-19 studier publisert som preprint.
Går man inn på en stor preprint-publikasjon, medRxiv, så presenteres følgende advarsel om slike manuskript (direkte oversatt):
Advarsel: Preprints er foreløpige rapporter om arbeid som ikke har blitt sertifisert gjennom fagfellevurdering. De bør ikke brukes som grunnlag for klinisk praksis eller helserelatert atferd, og bør ikke rapporteres i nyhetsmedier som etablert informasjon.
Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler?
eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Godt poeng om vitenskapelig dokumentasjon. Det finnes mye data om okanene/hurricanes i Mexicgulfen. Er det noe statistisk som tyder på at orkanene nå er sterkere enn tidligere i et 50 års perspektiv?