Meteorologisk institutt presenterer urealistiske forskningsfunn om fremtidig ekstremvindvær
Forskingsstudie var bygget på RCP8.5
Meteorologisk institutt (MET) publiserte 30. august 2024 en nyhetssak om forskningsfunn fra "StormRisk" (samarbeidsprosjekt mellom Bjerknesssenteret og MET) på met.no. Saken ble rapportert av statskanalen NRK dagen etter.
Værstat ble gjort oppmerksom på sakene når en ny artikkel om prosjektet fra MET ble publisert 15. oktober 2024 av Forskning.no (nettstedet er deleid av MET).
StormRisk undersøker historiske tap og hyppighet av ekstremvind og forholdet mellom vind og observert skade, og undersøker hvordan ekstremvind kan endre seg i fremtiden. Prosjektet ble tildelt 9,7 mill. kr av Forskningsrådet.
Forskning baseres på fremtidsscenario som er "regnet som urealistisk"
I saken publisert av NRK 1. september, så siteres MET på følgende:
– I fremtiden er det fare for mer skade etter storm på grunn av klimaendringer kombinert med endret mønster på hvor folk bosetter seg. Det sier Øyvind Breivik, forsker ved Meteorologisk institutt, til NRK.
– De sterkeste stormene kommer til å bli 1–2 sekundmeter sterkere i fremtiden, sammenlignet med i dag, sier Breivik.
Værstat har lest forskningsstudien som lå til grunn for påstandene, og det viser seg at studien baserer seg på fremtidsscenarioet RCP8.5.
Klimaforsker Glen Peters (Cicero) omtalte scenarioet på denne måten til NRK i 2020 og advarte mot å benytte det på grunn av urealistiske forutsetninger:
Glen Peters mener at verst tenkelig-modellen har blitt fremstilt som mer sannsynlig enn den faktisk er, både av makthavere, medier og forskere. Fokuset har i overkant blitt på det ekstreme.
Værstat tok kontakt med MET med spørsmål om hvorfor MET ikke nevner at det er benyttet urealistiske forutsetninger for fremtidsfremskrivinger.
Øyvind Breivik fra MET svarer følgende til Værstat:
Det stemmer at RCP8.5 er rekna som urealistisk, men det er også viktig å hugse på at dette er relativt nytt. Vi har lenge måtta ta dette scenariet med i vurderingane. Men, du har rett, det hadde vore både nyttig og riktig å gjere dette studiet om att med andre scenarier. Det er imidlertid også viktig å vere klar over at dette tek tid, så kanskje om eit år eller så kan vi gå tilbake og gjere eit nytt studie med andre scenarier.
Hva viser empirien om historisk utvikling i ekstremværhendelser fra vind?
For å forstå fremtidens vindvær så er det nyttig å ta en kikk på hvordan utviklingen er vært de siste tiårene.
MET har publisert oversikt over navngitte ekstremvær siden 1994, som Værstat har visualisert og publisert på verstat.no. Filtrerer vi på "vind", kan vi se utviklingen i navngitte ekstremvær fra vind:

I statistikken kan vi ikke se noen trend i navngitte ekstremværhendelser relatert vind, og det er vært registrert kun en vindrelatert ekstremværhendelse i perioden 2018 til 2024.
Værstat ba om kommentar fra MET om hvorfor de ikke nevner at det ikke er vært noen trend i ekstremværhendelser fra vind i perioden 1994-2024.
Breivik svarer følgende til Værstat:
Vi har brukt eit klima-arkiv (NORA3) for å samanlikne vindklima i fortid med klimamodellane som er brukt i studiet. Når vi ser på trenden i vindklima framover er det rett og slett det einaste vi har å forholde oss til. Det er riktig at vi ikkje ser nokon trend i perioden som har vore, men det er også slik at effekten av klimaendringane blir tydelegare i dei kommande tiåra.
Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler?
eller les om muligheter for regelmessige bidrag.
Er det rart at tilliten blir noe tynnslit til de som presenterer nyheter om klima når de baserer seg på sånne tendesiøse studier so dette!