Meteorolog tviler på ny spansk temperaturrekord for juni
mens feilaktige påstander om at rekorden er bekreftet fortsatt spres av norske medier
Værstat publiserte 29. juni en sak om en uverifisert ny temperaturrekord for juni i Spania.
Flere medier har feilaktig påstått at rekordmålingen er bekreftet av spanske meteorologiske myndigheter (Aemet). NRK korrigerte en artikkel etter Værstat tok kontakt om påstanden.
Den feilaktige opplysningen spres fortsatt av norske medier. VG publiserte saken «Europa koker» 1. juli, der det påstås at Aemet har bekreftet rekorden. VGs oppgitte kilde sier det motsatte – at målingen avventer verifisering.
Spansk meteorolog stiller spørsmål til den uverifiserte rekordmålingen
Den engelskspråklige spanske avisen The Olive Press publiserte 1. juli en sak om den uverifiserte målingen. Avisen viser til den spanske meteorologen Urko Jalle som har undersøkt rekordmålingen. De kritiske innvendingene ble først publisert i tråd på X.
Jalle viser at målingen avviker betydelig fra andre målinger i regionen:

Det poengteres at det kan være at denne stasjonen kan være plassert i et område med «hetefelle» som får mye sol gjennom dagen og begrenset ventilasjon.
Et annet forhold Jalle peker på er at temperaturen økte mye på kort tid. Temperaturen hoppet 3 grader på 90 minutter.

Jalle spekulerer i at økningen kan skyldes manglende vedlikehold, eller vegetasjon eller bygninger som blokkerer luftstrømmer.
The Olive Press presiserer at Aemet har ennå ikke offisielt bekreftet målingen på 46 °C, så den er fortsatt som å anse som en foreløpig og ubekreftet rekord.
Værstat sin vurdering
Det er ikke mulig å konkludere noe i denne saken annet enn at vi bør vente med å konkludere om målingen er en rekord til rapporten fra spanske meteorologiske myndigheter er klar.
Meteorologens innvendinger viser at det er viktig at meteorologiske myndigheter gjør en grundig jobb i å verifisere slike rekordmålinger. Dette gjøres ved å kontrollere måleutstyret, vegetasjonen og eventuelle andre unaturlige faktorer som kan påvirke målingen.
Værstat har tidligere skrevet en rekke saker om nye rekorder som er gjennomgått kvalitetssikring fra myndigheter.
17. juli 2021 publiserte Værstat en sak om en ny temperaturrekord i Banak i Porsanger for Finnmark. Målingen var tilsvarende en tidligere måling i Finnmark som er blitt underkjent etter 100 år. Værstat gjorde undersøkelser som viste at målingen på Banak avviket fra nærliggende målestasjoner, og temperaturen økte betydelig på kort tid (som følge av fønvind). Det ble skrevet to saker, og Meteorologisk institutt gjorde en undersøkelse som ga økt faglig tillitt til måleresultatet:
22. juli 2022 skrev Værstat om ny nasjonal temperaturrekord i Storbriannia på 40,3 grader. Denne målingen ble i starten omtalt som en uverifisert rekord, men omtalt som en rekord i norske medier. Værstat viste at mulige identifiserte varmeøyeffekter som kan ha påvirket målingen. Britiske gjorde en verifisering og konkluderte med at målingen var gyldig, men rapporten var ikke tilgjenglig offentlig. Værstat måtte be om innsyn gjennom britisk offentlighetslov for å få rapporten utlevert:
Mangelfull åpenhet i britiske Met Office om temperaturrekorder ifølge pensjonert meteorolog
Rekordmåling på 40,3C i Storbritannia består kvalitetskontroll
I fjor publiserte Værstat en sak om spredning av feilaktige påstander om en angivelig ny indisk nasjonal temperaturrekord. Påstander om rekord ble gitt bred dekning i norske medier. Indiske meteorologiske myndigheter så seg nødt til å dementere påstandene og si at det var sannsynligvis en feilaktig måling. Dette ble det senere konkludert med.
Det er en stor ukultur i norske medier i det å forskuttere temperaturrekorder før målingene består en kvalitetskontroll.
Om rekordmålingen i Spania for juni måned består kvalitetskontrollen gjenstår å se. Værstat publiserer resultatet så snart dette er tilgjengelig.
Ønsker du å støtte Værstat økonomisk og bidra til flere slike artikler?
betalingslenker (Vipps, Visa eller Mastercard): 50 kr, 100 kr, 200 kr eller 500 kr.
les om muligheter for regelmessige bidrag.
NRK skryter av gravende journalistikk. Håper at den som graver en grav for andre....