Jeg ønsker alle mine lesere et riktig godt nytt år!
I anledningen har jeg oppsummert de syv viktigste sakene Værstat har skrevet om gjennom 2023.
Jeg er stolt over alt Værstat har fått til gjennom året – og det med minimale ressurser og tid tilgjengelig.
Les hele saken på verstat.no:
Året 2023 – de syv viktigste sakene fra Værstat
Her følger en kort oppsummering:
Sivilombudet nekter å behandle klage om innsyn i NRK. Det nok hele 458 dager å ferdigbehandle innsynsbegjæringen i NRK-dokumenter relatert til sletting av værstatistikk på Yr.no. Sivilombudet nektet å behandle klagen og viste til prioriteringshensyn. Sivilombudet fikk ny leder i 2020, Hanne Harlem, som er tidligere politiker og har lang historikk med å stille seg kritisk til innbyggeres rett til innsyn i offentlige dokumenter. Pressen var svært kritisk til utnevnelsen.
Kringkastingsrådets behandling av klage fra Værstat. Kringkastingsrådet behandlet en klage fra Værstat som gjaldt mangelfull merking av korrigering i sak om havisen i Arktis. Værstat er svært kritisk til behandlingen i Kringkastingsrådet, og dokumenterer flere feilaktige påstander til rådet. Det er fortsatt feil i NRK-saken som ikke er rettet.
Facebook (Meta) gjorde endring i “Klimaservicesenteret” etter påpekning av feil fra Værstat. Få kan vise til at de har klart å få gjennomslag hos en så lukket og mektig aktør som Facebook. Det klarte Værstat i 2023. Værstat dokumenterte massiv distribusjon av feilaktige informasjon om temperaturstatistikk for Norge, og måtte gå til finansierende part (den svenske stat) får å presse gjennom en formell erkjennelse.
EUs klimabyrå gir feilaktige temperaturer for Norge – nekter å informere. Ofte presenteres global temperaturstatistikk i norske medier. Men er modellene ufeilbarlige? Værstat dokumenterte oppsiktsvekkende feilestimater, hvor estimeringsmodellen til EU ikke klarte å gjenskape observasjonsdata for en rekke værstasjoner i Norge. EU nekter å informere om de systematiske feilene.
Systematisk feilinformasjon fra norske medieaktører om globale temperaturestimater. Værstat har gjennom året publisert en rekke saker hvor medieaktører i Norge har korrigert saker hvor man har beskrevet globale temperaturestimater som “målinger”. Faktisk.no, NTB og VG har gjort korrigeringer etter henvendelser fra Værstat. NRK har ignorert en henvendelse om feilinformasjon i nettsak og Dagsrevyen.
Bli med på innsiden av Faktisk.no! Værstats lesere fikk et innblikk i hvordan Faktisk.no sin redaksjon arbeider med faktasjekker. Værstat ba om innsyn i kommunikasjonen mellom Bjerknessenteret og Faktisk.no, og kunne dokumentere at Faktisk.no feilinformerte om samarbeidet med Bjerknessenteret. Faktisk.no lot senteret delta i utarbeidelsen av en faktasjekk, og fikk lese saker i god tid før publisering - i strid med hva Faktisk.no opplyste i faktasjekkene.
Trøbbel i paradis? Feilaktig informasjon om øystater. I anledning det politiske klimamøtet i Dubai som ble det publisert saker som presenterte en dramatisk situasjon for øystater. Værstat kunne dokumentere at påstandene ikke hadde rot i forskning - som dokumenterte økninger i landmassen til slike øystater. VG korrigerte artikkelen etter henvendelse fra Værstat, mens NRK har i skrivende stund ikke svart på henvendelsen (artikkelen er fortsatt ukorrigert, og fremmer feilaktige påstander).
Dersom du har satt pris på Værstat gjennom året, så vurder gjerne å støtte Værstat økonomisk. Støtte bidrar til flere artikler og videreutvikling av nettsiden. Gi donasjoner på Vippsnr. 64 75 94 / kontonummer 9230.23.35003, eller les om muligheter for regelmessige bidrag.